Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Şehir ve Bölge Planlama Bölümü

“Çanakkale Kentsel Sit Alanı’nda Sürdürülebilirlik Analizi ve Potansiyellerinin Değerlendirilmesi” Projesi

GMKA Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında, Çanakkale Belediyesi'nin destek almaya hak kazanan “Çanakkale Kentsel Sit Alanı’nda Sürdürülebilirlik Analizi ve Potansiyellerinin Değerlendirilmesi” adlı proje çalışmasının ilk ayağı tamamlandı.

Çanakkale Belediyesi tarafından  17 Kasım 2011 tarihinde başlatılan proje kapsamında 1996 yılında yürürlüğe giren Koruma Amaçlı İmar Planı sınırları içerisinde bulunan Zafer Meydanı ve yakın çevresi proje alanı olarak seçilmiştir.

Yoğunlukla romanların yaşadığı Fevzipaşa Mahallesi ile kent arasında geçiş bölgesi niteliği taşıyan söz konusu alanda Ermeni Kilisesi, Büyük Cami, Tıflı Cami, Korfmann Kütüphanesi, Nedime Hanım Binası, Yahudi depoları gibi kentin çok kültürlü kimliğini yansıtan önemli tarihi yapılar bulunmaktadır.

Projenin amacı, kentin kimliği ve kültürel mirası açısından son derece önemli bu alanın sürdürülebilir bir gelişme için bir model önerisi oluşturmaktır. Bu doğrultuda Kasım 2011 tarihinde başlatılan çalışma dahilinde katılımcı planlama anlayışı ile 31 Ocak – 3 Şubat tarihleri arasında Korfmann Kütüphanesi'nde dört adet odak grup toplantısı yapılmış, bölgede yaşayan halkı, sivil toplum kuruluşlarını, kamu kurumlarını ve bölgede faaliyet gösteren esnafın proje ile ilgili görüş ve önerileri alınmıştır. Ayrıca toplantıların yan sıra bölgede yaşayanlar ile anket çalışmaları yapılarak sonuçları değerlendirilmektedir.

Gerçekleştirilen araştırma çalışmalarının ve toplantıların ardından yoğun sivil katılımın olduğu ve son derece önemli sonuçların ortaya çıktığı “Potansiyellerin Değerlendirilmesi Çalıştayı” 13 Şubat 2012 tarihinde Truva Otel'de gerçekleştirilmiştir. 2 oturum şeklinde gerçekleştirilen Çalıştay programı kapsamında Prof Dr. Abdullah Kelkit başkanlığındaki ilk oturumda Prof. Dr. Gülden Erkut (İstanbul Teknik Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü), Prof Dr. İclal Dinçer (Yıldız Teknik Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü), Dr. Kerem korkmaz (İstanbul Teknik Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü) ve İsmail Erten (Çanakkale Evleri Yaşatma Projesi Koordinatörü) bilgi ve tecrübelerini paylaşırken, Başkanlığını Prof Dr. Gülden Erkut'un yaptığı 2. oturuma ise Yrd. Doç. Dr. Mine Topçubaşı (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mimarlık Bölümü),Yrd. Doç. Dr. Arzu Başaran Uysal (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü) katıldı.

Tüm bu çalışmalar doğrultusunda Zafer Meydanı ve çevresinde kapsamlı ekonomik, sosyal, çevresel ve mekânsal analizler yapılarak yenilikçi ve girişimciliği öngören bir model oluşturulacaktır. Gerçekleştirilen çalışmaların sonucunda kent vizyonu için çok önemli olan turizmin gelişimine katkı sağlamak ve bölgedeki potansiyelleri harekete geçirerek bu alana yönelik yatırımları hızlandırmak hedeflemektedir. (Haberin linki)