Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Şehir ve Bölge Planlama Bölümü

2016 Bahar Seminerleri

2015-2016 Akademik Yılı, Bahar Dönemi içerisinde, Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü tarafından düzenlenen Bahar Seminerleri, Mimarlık Tasarım Fakültesi Akademik Kadrosu ve öğrencilerinin katılımıyla 15 Mart - 17 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu kapsamda farklı alanlarda uzmanlaşmış kişilerce yapılan kent ve kıra dair sunumlarla herkese açık bir akademik tartışma alanı oluşturulması amaçlandı.

Bahar Seminerleri’nin ilk konuğu olan Çanakkale İl Özel İdaresi’nde Şehir Plancısı olarak görev yapan Serkan Bayram, 15 Mart 2016 tarihinde “Kırsal Alanlarda İmar Uygulamaları” başlıklı bir sunum gerçekleştirirken, köy mevzuatı üzerinde durdu ve Çanakkale’nin kırsal alanlarında planlamaya dair yaşanan sorunlara dikkat çekti.

 

Bahar Seminerlerinin ikincisi ise, belediyelere ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na danışmanlık hizmeti veren Y. Şehir Plancısı Sinan Özden tarafından 29 Mart 2016 tarihinde, “Yerel Çevre Eylem Planlaması” başlıklı sunumla gerçekleştirildi. Bu sunumun çerçevesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı için hazırlanan ve kentlerin sürdürülebilirliğini artırmak için geliştirilen eylem planı oluştururken, Özden bu kapsamda belediyelerle yürütmekte olduğu projelere değindi ve karşılaşılan sorunlara dikkat çekti. Özden, eylem planıyla birlikte çevre yönetiminin bütüncül bir yapıya kavuşturulmasının amaçlandığını belirtirken sunumunda Trabzon, Aksaray, Mardin gibi pilot kentlerde gerçekleştirilen örnek uygulamalara yer verdi. Diğer fakültelerden katılımın da sağlandığı bu sunum interaktif bir şekilde dinleyicilerin de katkısıyla yürütüldü.

 

Bahar Seminerlerinin üçüncüsü, 03 Mayıs 2016 tarihinde, ÇOMÜ, İİBF, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Melike Erdoğan’ın “Sosyal Sermaye ve Sivil Katılım” başlıklı sunumuyla gerçekleştirildi. Bu sunum çerçevesinde Erdoğan, toplusal sermayenin akademik inceleme konusu olarak önemi üzerinde dururken katılım mekanizmalarına dikkat çekti. Erdoğan bu sunum kapsamında, aynı zamanda toplumdaki güven düzeyi konusunu tartışmaya açarken ülkeler arası karşılaştırmalara yer verdi.

Bahar Seminerleri kapsamında son sunum ise, 17 Mayıs 2016 tarihinde, ÇOMÜ, MTF, Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden Araş. Gör. Dr. Tutku Ak tarafından “ABD'de Doğa Koruma Planı Uygulamaları” başlıklı sunum oldu. Ak, bu sunum kapsamında ABD’deki doğal koruma planlarına dönük alınan kararlara ve ABD’deki eyaletlerin yasal düzenlemelerine göre değişen farklı koruma uygulamalarına dikkat çekerken bu uygulamaların, gerçekleştirildiği çevrelerdeki sosyal, ekonomik ve fiziksel dokuya etkilerine değindi. AK’ın sunumu kapsamında Türkiye’deki doğal yaşamın korunmasına dair alınan önlemler ve bu bağlamda karşılaşılan güçlükler de katılımcıların katkılarıyla tartışıldı.

 

Bahar Seminerleri, dinleyicilerin katılımıyla bir tartışma ortamının doğmasını ve karşılıklı fikir paylaşımının gerçekleşmesini sağladı. Akademik tartışma alanını genişleten bu seminerlerle birlikte, kent ve kırda karşılaşılan sosyal, ekonomik ve fiziksel değişimi getiren politikalar sorunsallaştırılırken, bu politikalara farklı uzmanlıklar veçhesinden daha detaylı bakıldı.