2010 Gallipoli Strategic Regional Planning Summer School

Gelibolu Stratejik Bölge Planlama konulu uluslararası yazokulu 19-25 Temmuz tarihleri arasında yapıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi, Queensland University of Technology (Avusturalya) ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin işbirliği ile gerçekleşen yazokulunda, Gelibolu Yarımadasının sürdürülebilir gelişimi için 2015 yılı hedef ve stratejileri tartışıldı.

İstanbul’da başlayan yazokulunda öğrenciler, Türkiye’deki planlama sistemi, Marmara Bölgesi ve İstanbul’un gelişimi, Gelibolu yarımadasının sosyo-ekonomik durumu, çevre ve ulaşım altyapısı, tarihi ve kültürel mirası konularında dersler aldılar. Yazokulu’nun Çanakkale kısmında ise Gelibolu yarımadası kentsel ve kırsal alanları ve Gelibolu Tarihi Milli Parkı’nda alan çalıması yapıldı. Gelibolu Tarihi Milli Parklar Müdürlüğü’nün “Uzun Devreli Gelişme Planı” hakkında ve Çanakkale Belediyesi’nin Çanakkale kentinin turizm vizyonu ve Gelibolu ilişkisi üzerine bilgilendirmeleri oldu. Daha sonra öğrenciler gruplara ayrılarak atölye çalışması yaptılar ve Gelibolu Yarımadasının gelişme stratejilerine yönelik 6 farklı proje sundular. Yazokulunun sonunda katılımcılara sertifika verildi.